FRANSIZ MUTFAĞININ BÖLGESEL ÇEŞİTLERİ
Fransız mutfağı, zengin tatları, çeşitli malzemeleri ve titiz hazırlama teknikleriyle dünya çapında tanınmaktadır. Fransız mutfağının benzersizliğine katkıda bulunan en önemli faktörlerden biri ülke genelinde görülen bölgesel farklılıklardır. Fransa'daki her bölge, yerel kültürü ve tarihi yansıtan kendine özgü mutfak geleneklerine, malzemelerine ve yemeklerine sahiptir. Brittany'nin tereyağlı hamur işlerinden Provence'ın doyurucu güveçlerine kadar, Fransız mutfağının bölgesel çeşitlerini keşfetmek, eşi benzeri olmayan bir mutfak yolculuğudur. Olağanüstü mutfağıyla bilinen bölgelerden biri, Fransa'nın kuzeydoğusunda, Almanya sınırına yakın bir yerde bulunan Alsace'dir. Alsas mutfağı, Alman komşularından büyük ölçüde etkilenmiştir; lahana turşusu, domuz eklemi ve tarte flambée (ince, çıtır pizza benzeri bir yemek) gibi yemekler bölgede popülerdir. Alsace aynı zamanda bölgenin zengin ve doyurucu yemekleriyle mükemmel uyum sağlayan Riesling ve Gewürztraminer başta olmak üzere beyaz şaraplarıyla da ünlüdür. Kendine özgü mutfak kimliğine sahip bir diğer bölge ise Fransa'nın güneydoğusunda, Akdeniz kıyısında yer alan Provence'tır. Provence mutfağı, taze otlar, zeytinyağı ve deniz ürünlerinin yanı sıra renkli ve aromatik sebze yemeklerinin kullanılmasıyla karakterize edilir. Ratatouille, bouillabaisse (geleneksel bir balık güveci) ve Tapenade (zeytin, kapari ve hamsiden yapılan bir çeşit) Provence'ta bulunabilecek lezzetli yemeklerden sadece birkaçıdır. Bölgenin sıcak iklimi, Provence mutfağının canlı ve lezzetli yemeklerinde sergilenen çok çeşitli meyve ve sebzelerin yetiştirilmesine de olanak tanıyor.
- Fransa'nın kuzeyinde yer alan Normandiya mutfağında tereyağı, krema, peynir gibi zengin süt ürünlerinin kullanılmasıyla tanınır. Kremalı Camembert peyniri, Normandiya elmalı turtası ve moules marinieres (beyaz şarap ve kremayla pişirilmiş midye) gibi yemekler bölgede popülerdir.
- Fransa'nın güneyi, özellikle de Languedoc-Roussillon bölgesi, İspanyol ve Akdeniz mutfağından ilham alan cesur ve lezzetli yemekleriyle ünlüdür. Cassoulet (doyurucu bir fasulye ve et güveci), escabeche (marine edilmiş balık) ve aioli (haşlanmış sebze ve deniz ürünleri ile servis edilen sarımsaklı mayonez) Languedoc-Roussillon'da bulunan geleneksel yemeklerden bazılarıdır.
- Gaskonya'nın güneybatı bölgesinde kaz ciğeri (yağlı ördek veya kaz ciğeri) bir uzmanlık alanıdır ve genellikle çıtır ekmek ve tatlı şarapla birlikte lüks bir meze olarak servis edilir. Yavaş pişirilmiş bir fasulye ve et güveci olan Cassoulet, doyurucu ve rahatlatıcı tatlarıyla tanınan Gaskonya'da da popüler bir yemektir.
Yorumlar
Yorum Gönder