Meksika mutfağının karakteristik özellikleri
Meksika mutfağı Keşfedin
Meksika mutfağının karakteristik özellikleri, binlerce yıllık tarih boyunca ayrıntılı karmaşık teknikler ve özelliklerle donatılması. Temel olarak Meksika'ya özgü özelliklerle ve İspanyol konkistadorlar tarafından taşınan araçlarla, daha sonra yeni etkilerle1 karşılaşıldı1.
Meksika mutfağının temel öğeleri arasında mısır (mais), hindi, fasulye, kabak, amarant, chia, avokado, domates, tomatillo, kakao, vanilya, agave, spirulina, tatlı patates, kaktüs ve biber bulunur. İspanyol fethinden sonra sığır eti, domuz eti, tavuk, keçi ve koyun etleri gibi evcil hayvanlardan elde edilen etler, süt ürünleri (özellikle peynir ve süt), pirinç, şeker, zeytinyağı ve çeşitli meyve ve sebzeler gibi birçok başka yiyecek de tanıtılmıştır1.
Meksika mutfağının, sosyal ülkelerin ve Meksika'nın popüler geleneklerinin önemli bir parçasıdır. Bu bağlantının en önemli örneği, özellikle ülkenin güney ve merkez bölgelerindeki özel günler ve tatiller için mol kullanımıdır. Bu kapsamda geleneksel Meksika mutfağı 2010 yılında UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne dahil edilmiştir1.
Ayrıca Meksika mutfağı sadece tek bir mutfak değildir; Chihuahua ve Sonora gibi kuzey eyaletlerinde, çiftçilik kapsamından etkilenen güçlü yiyeceklerle karşılaşabilirsiniz. Güneydoğudaki Yucatan Yarımadası'nda kavrulmuş patates ile marine edilmiş, yavaş pişirilmiş domuz eti olan cochinita pibil gibi lezzetli yemeklerin tadı kalitesinde. Oaxaca ise zengin mutfak ürünleriyle tanınır ve burada karmaşık moles ve çeşitli yöntemlerle üstü kaplanmış büyük tortillalar olan tlayudas bulabilirsiniz2.
Yorumlar
Yorum Gönder